Първите случаи на Омикрон вероятно ще влязат у нас още преди

...
Първите случаи на Омикрон вероятно ще влязат у нас още преди
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Омикрон вероятно ще е у нас преди Нова година

Първите случаи на " Омикрон "  вероятно ще влязат у нас още преди Нова година. Това съобщи в ефира на шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЗЦПБ) проф. Ива Христова. 

" Омикрон "  категорично ще докара до пета вълна у нас, в случай че се популяризира. Съдейки по последните данни, които имаме от Южна Африка, където преди месец имаше по 300 случая дневно, а в този момент са над 10 000 случая. Това е доста по-висока инфекциозност ", добави Христова. 

Според нея, ограниченията по границите ни са от изключителна значимост. " Хубавата вест е, че към момента у нас няма потвърден случай на " Омикрон ". Доказахме разновидности, които обаче са на " Делта "  варианта. Усилията да бъдат изследвани точно съмнителни проби, такива с промени в S гена, не престават ", сподели още проф. Ива Христова. 

" Данните от Южна Африка са оптимистични, лекарите смятат, че протича по-леко болестта, рядко се постанова нуждата от хоспитализация. В Южна Африка множеството болни са младежи, при които протича по-леко. Затова не се знае какво ще бъде държанието на вируса, когато се популяризира необятно в други страни, където доминират възрастните хора. Счита се, че по-възрастните и неимунизирани хора със съпътстващи хронични болести ще бъдат още веднъж рискови за по-тежко протичане на този вирус ", съобщи в ефира на проф. доктор Нели Корсун - завеждащ лаборатория " ГРИП И ОРЗ " в НЦЗПБ.

Тя разкри още, че при разновидността " Омикрон " са присъщи мощна изнемощялост, болки в мускулите и не се следи загуба на усет и подушване. " Данните у нас демонстрират, че случаите понижават, само че не се знае каква ще бъде обстановката след необятното разпространяване на Омикрон в България. Този вид има дарба да заобикаля имунитета, основан от предходно заболяване или от имунизация. Тези данни също не са безапелационни, належащо е да се проведат лабораторни проучвания ", посочи Корсун.

По думите й, изследвания демонстрират, че имунизацията на Pfizer има понижена успеваемост във връзка с Омикрон. " Установява се, че пациенти с бустерна доза или са прекарали болестта и по-късно са имунизирани, са по-добре предпазени от този вирус. Очакваше се четвърта доза да се наложи да се сложи една година след миналата втора или трета, само че заради способността на Омикрона да заобикаля постваксиналния имунитет, може би ще се наложи четвърта доза да се сложи по-рано от 1 година ", разясни проф. Нели Корсун. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР